top of page

HISTORIE

Van boerderij naar landhuis

Het huis "Ca'al Barbabella" heeft diepe wortels die teruggaan tot de 18e eeuw. De fundamenten zijn opgebouwd uit imposante 'pietra' stenen die afkomstig zijn van een vervallen middeleeuwse kerk die bovenop de berg achter het huis stond. Het huis stond ooit aan de historische "Strada Napoleon," een belangrijke doorgaande route naar Savona.  Het eerste dat bekend is over het landhuis is dat het een fourageerplaats voor de troepen van Napoleon is geweest rond 1800.

De naam "Ca'al Barbabella" verwijst naar het gebied ervoor, dat bekend staat als Zona Barbabella. Hier vertoeven herten vaak in de herfst en lente, waardoor het een betekenisvolle naam draagt.
In het verleden, tot 1950, diende het huis als boerderij. De benedenverdieping bood onderdak aan dieren en herbergde wijnvaten in de 'cantina.' De woonvertrekken bevonden zich boven en waren bereikbaar via een eenvoudig balkon.

Tot 2000 heeft de eigenaar het huis gebruikt om hazelnoten te branden en fruit te plukken in de tuin. Van 2010 tot 2012 hebben we het huis met liefde en zorg herbouwd op de originele fundamenten.  Het dak ging eraf, muren werden verhoogd en moderne voorzieningen zoals sanitair, water, en elektriciteit werden aangelegd om het comfort op het niveau van de 21e eeuw te brengen.

 

Het dorp Saliceto ('La porta delle Langhe') herbergt een middeleeuws kasteel dat ooit toebehoorde aan de Tempeliers. Zelfs Napoleon Bonaparte heeft hier enkele nachten doorgebracht tijdens zijn campagnes. Tegenwoordig is het dorp de thuisbasis van boeren en plattelandsbewoners, met veehouderijen en fruitboomgaarden.

De streek waarin Saliceto ligt, bevindt zich in het meest zuidelijke deel van De Langhe (L'Alta Langa). Het staat bekend om zijn druivensoorten, fruit, kazen en culinaire tradities, met een rijke geschiedenis die wordt weerspiegeld in talloze kastelen, vestingen en oude ruïnes op de heuveltoppen.

bottom of page