top of page

Historie

Het huis:

De fundamenten van het huis dateren uit de 18e eeuw. De grote 'pietra' stenen komen van een kerkje uit de vroege Middeleeuwen dat bovenop de berg, achter het huis, heeft gelegen en door het gebruik van de 2 kerken in het dorp in verval was geraakt. Het oudste verhaal over het huis is dat het aan de 'Strada Napoleon' heeft gelegen. Het kleine weggetje boven het huis was de doorgaande weg naar Savona. Nu haast niet meer voor te stellen...

De naam van het huis 'Ca'al Barbabella' is letterlijk 'het huis van Barbabella'. Het gebied voor het huis heet namelijk Zona Barbabella, waar in de herfst en het voorjaar regelmatig een paar reeën vertoeven.

De boerderij heeft tot 40 jaar geleden als zodanig dienst gedaan. Beneden was de behuizing voor de dieren en de 'cantina' voor de wijnvaten. Boven waren de woonvertrekken. Van een slaapkamer ging je via het balkonnetje naar de woonkamer. Lekker in de winter...

De afgelopen jaren werden er de hazelnoten uit de tuin in bereid, vast voor in de Nutella en de 'torta a nocciole'.

Ook de peren, appel en kersenbomen

worden nog steeds onderhouden en het fruit voor jam gebruikt.

En we ontdekten een wijnrankje in de tuin.

De verbouwing:

In twee jaar tijd hebben we het huis herbouwd op de originele fundamenten.

Met bloed, zweet en tranen zoals dat heet...

Het dak ging eraf, de muren zijn verhoogd, de originele draagbalken verplaatst en de vloeren opnieuw gelegd. Uiteraard ontbrak ook sanitair, water en electra. Dat ligt er inmiddels! Het huis is ingericht op comfort met 2 badkamers, dubbelglas en centrale verwarming.

Het dorp:

Het kasteel van Saliceto stamt uit de Middeleeuwen en is ooit een burcht van de Tempeliers geweest. Deze verzamelden zich hier om op Kruistochten te gaan.

Zoals vermeld hebben ook de troepen van Napoleon deze route gebruikt. Napoleon Bonaparte heeft zelfs enkele nachten in het kasteel doorgebracht. Sinds de 19e eeuw is het een dorp van 'boeren en buitenlui'. Er wordt nog steeds vee gehouden en er zijn veel noten- en fruittelers.

De streek:

Saliceto ligt in het meest zuidelijke puntje van Dellanghe (L'Alta Langa). De streek is met name bekend van druivensoorten als Nebbiolo (Barolo en Barbaresco), Barbera (Barbera d'Asti), Moscato en Arneis, Favorite en Cortese. Vele soorten fruit en kazen behoren tot favoriete nagerechten. In het najaar en winter staat er veel wild op het menu en natuurlijk truffel.

De rijke historie van de streek is terug te vinden in de vele kastelen, burchten en inmiddels ook ruïnes op de toppen van de heuvels en bergen.

Het kasteel van Saliceto in de zomer en in de winter (l en r), de kerk van Prunetto, 'La torre vecchia' van Camerana Villagio

bottom of page